Coming Soon Business centre of Baixo Alentejo CIEBAL

Type: Comission Location: Castro Verde, Portugal Team: Pedro Campos Costa, Stefanno Tornieri , Nuno Pereira e Duarte Santo Landscape architects Duarte Santo

This intervention had two parts: the refurbishment of the existing agricultural shed known as the "casão" and its agricultural site; and a new building. The new building plans to close the block without gaining excessive scale relative to the surrounding urban environment. This was achieved by orientating the buildings so that the access was inclined to the streets, creating an opportunity to develop a public space. The empty corners of the building allows one to perceive the cohesion between the new structure and the existing urban area. The passive behaviour of the building was a strong influence on the design. The courtyard faces north providing natural light for the office spaces and bioclimatic cooling during the summer. The north facade has little fenestration and exterior insulation. It is also highly dense, which allows for high thermal gains. The roof of the new building has a similar ridge height to the casão, creating a dialogue between new and existing structures. The intervention made to the existing building was minimal, with hardly any work done to the walls. The double height spaces of the new proposal reveal the spatial quality of the "casão" therein.

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34